Van Hees BV levert uitsluitend aan professionele eindgebruikers. Aan particulieren en bedrijven buiten de professionele sfeer, wordt niet geleverd

Buffers

Buffers

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 51

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 51

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Buffers

Een buffer, ook bekend als een zuurteregelaar, is een waterige oplossing van twee stoffen. Deze stoffen zijn gebalanceerd tot een bepaald evenwicht, die daarbij ook een bepaald pH-waarde aannemen. Wanneer er dan bij verdunning een zuur of base wordt toegevoegd, blijft de pH waarde, dus de verhouding van deze buffer nagenoeg constant. In principe wordt daarmee bij deze chemie de verandering van het evenwicht en de zuurtegraad voorkomen. Daarnaast bestaat zo een bufferoplossing altijd uit een koppel van zuur en base. Dit kan voorkomen op twee manieren:

-          De buffer bestaat uit een zuur en het zout van een geconjugeerde base.

-          De buffer bestaat uit een base en het zout van een geconjugeerd zuur.

 

De werking van buffers

De kwaliteit van een buffer wordt vaak uitgedrukt in de buffercapaciteit, deze wordt aangegeven door het aantal mol H3O+ of OH- dat toegevoegd moet worden om de pH 1 eenheid te veranderen. Hoe groter de buffercapaciteit, hoe effectiever de buffer is. Zowel in de analytische als in de biochemie is het van belang de pH van een oplossing te regelen. Denk bijvoorbeeld aan complexometrische titraties met EDTA waarbij reacties plaatsvinden bij een bepaalde pH-waarde.

De pH van een buffer wordt bepaald door de pKa van het zuur en de verhouding tussen de concentratie van het zuur en zijn geconjugeerde base. De Henderson-Hasselbach vergelijking wordt ook wel de 'bufferformule' genoemd. Deze formule is eigenlijk een andere schrijfwijze van de evenwichtsvoorwaarde.

 

Voorbeelden van soorten buffers

Er zijn verschillende varianten van buffers, ieder met zijn eigen werking , concentratie en pH-waarde. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

-          Fosfaatbuffer (pH 6,2 - 8,2)

-          Citroenzuur-buffer, ook bekend als citraat-buffer (pH 3 – 5)

-          Boorzuur-buffer, ook bekend als boraat-buffer (pH 9 – 11)

-          Azijnzuur-buffer, ook bekend als acetaat-buffer (pH 3,7 – 5,7)

Zoals hierboven al te zien is, heeft iedere buffer zijn eigen pH-waarde, wat ervoor zorgt dat iedere reactie anders wordt beïnvloed en zo ook iedere bufferoplossing zijn eigen toepassingen heeft.

 

Buffercapaciteit

Wanneer er meer zuur of base moet worden toegevoegd om de buffer één eenheid te veranderen, des te hogere buffercapaciteit de betreffende buffer heeft. De buffercapaciteit is de definitie van hoeveel sterk zuur of sterk base er aan een hoeveelheid van 1 liter buffer moet worden toegevoegd om zo de pH van het buffermengsel één eenheid te veranderen.

 

Het gebruik van buffers

Bufferoplossingen worden veel gebruikt in de biochemische en fysiologische processen. Veel enzymen werken enkel bij een specifieke pH-waarde. Hiermee zijn dus precieze waardes nodig om deze stoffen te activeren.

Daarnaast worden ook buffers gebruikt in de analytische chemie, echter worden ze hier onder andere gebruikt bij en voor het kalibreren van pH-meters en stabiliseren van pH in complexometrische titraties.

 

Bufferoplossingen bij Van Hees B.V.

Onze bufferoplossingen zijn alleen voor professionele eindgebruikers en niet verkrijgbaar voor particulieren. Om producten te kunnen bestellen, heeft u een goedgekeurd account nodig. Indien u vragen over specifieke producten uit ons assortiment heeft, kunnen wij u van dienst zijn middels ons contactformulier. Al onze producten zijn afkomstig van een Europese gecertificeerde leverancier. Hiermee wil Van Hees B.V. de kwaliteit waarborgen van de buffers die wij leveren. Bent u geïnteresseerd, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij staan u graag te woord!