Van Hees BV levert uitsluitend aan professionele eindgebruikers. Aan particulieren en bedrijven buiten de professionele sfeer, wordt niet geleverd

Indicatoren

Indicatoren

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 31

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 31

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Indicatoren in zijn geheel

Indicatoren zijn de stoffen waarmee aangetoond kan worden of een andere stof aanwezig zijn. Een oplossing verandert bijvoorbeeld van kleur als de indicator in aanraking komt met een andere stof.  Een welbekende variant hiervan is jodium, die in aanraking met zetmeel donkerpaars kleurt. Een ander voorbeeld van deze chemie is onder andere wanneer koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas genoemd, in kalkwater zit, dat het kalkwater dan als indicator werkt en troebel wordt wanneer dit gas zich in het kalkwater bevindt. Ook wordt vaak luminol gebruikt bij aanwezigheid van bloed, dit zie je vaker terug bij bijvoorbeeld misdaadseries. Tenslotte is er ook nog rode kool, die felrood kleurt wanneer het in de aanwezigheid van zuur komt. Ook het rodekool sap werkt hetzelfde als de rode kool. In de scheikunde kunnen deze stoffen op verschillende manieren worden ingezet, maar worden voornamelijk gebruikt met het doel om via deze indicator aan te tonen of er een bepaalde stof wel óf niet in een concentratie zit.

 

Soorten van indicatoren

Methyloranje

Methyloranje is een oranje poeder, bij kamertemperatuur. Het lost in primaire, laagmoleculaire alcoholen, zoals ethanol en andere organische oplosmiddelen goed op. Echter wanneer het met water gemengd wordt, dan lost het slecht op. De opbouw van methyloranje is redelijk simpel, de basis is een sterk gekoelde waterige oplossing van natriumnitriet. Daar wordt dan een zure oplossing van p-aminobenzeensulfonzuur aan toegevoegd. Vervolgens, nadat verder gekoeld is met ijs, slaat het diazoniumzout neer. Deze emulsie wordt daarna verrijkt met de alkalische oplossing dimethylaniline. Tenslotte vindt hier een azo-koppeling (die met kleurverandering gepaard gaat) plaats en wordt dit preparaat, door filtratie, na een half uur roeren geïsoleerd uit de moederloog.

 

Safranine

Safranine wordt voornamelijk gebruikt om te kijken of een bacterie grampositief of gramnegatief is. Gramkleuring is namelijk een methode om bacteriën zichtbaar te maken en zo te zien welke te vinden zijn met gebruik van een lichtmicroscoop. Deze chemische stof is een basische, rode kleurstof die, zoals voorheen al genoemd vooral gebruikt wordt voor microscoopcoupes. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten; Safranine-O en Safranine-T.

 

Jodium

Jodium is een van de meest bekende vormen van zetmeelindicatoren. Deze chemische verbinding laat ook zien dat als jodium in aanraking komt met zetmeel, dat deze oplossing donkerpaars verkleurt. Dit is enkel een voorbeeld van soorten indicatoren die er zijn.

 

Hoge kwaliteit indicatoren verkrijgbaar bij Van Hees B.V.

Bij Van Hees B.V. zijn hoge kwaliteit indicatoren verkrijgbaar. Onze producten zijn allemaal van een gecertificeerde producent. Wij leveren grotendeels uit eigen voorraad, waardoor snelle levering mogelijk wordt gemaakt voor u. Mocht uw gezochte oplossing er niet tussen zitten, neem dan gerust contact op met een van onze deskundige collega’s! Zij horen graag wat zij voor u kunnen doen en denken graag met u mee over mogelijke alternatieven of dat het product toch te verkrijgen is.