Van Hees BV levert uitsluitend aan professionele eindgebruikers. Aan particulieren en bedrijven buiten de professionele sfeer, wordt niet geleverd

Microbiologie

Microbiologie

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 81

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-15 van 81

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Microbiologie, een van de belangrijkste takken in de laboratoriumbranche

In een microbiologisch laboratorium worden micro-organismen onderzocht, die bij de mens infecties kunnen veroorzaken. Denk hierbij onder andere aan schimmels, bacteriën, gisten, virussen en parasieten. Een aantal methodes om micro-organismen aan te tonen kan door middel van kweken op voedingsbodems, het gebruiken van antistoffen of moleculaire technieken toe te passen. Daarbij zijn er ook nog laboratoria die zich specialiseren in bepaalde soorten micro-organismen.

 

Media

Voedingsbodems, media, zijn er voor verschillende micro-organismen. Een algemeen media, agar agar, is verkrijgbaar in vaste en vloeibare vorm en wordt gebruikt om het micro-organisme op te kweken en kolonies te vormen. Ook wordt gebruik gemaakt van selectieve voedingsbodems, zoals bijvoorbeeld bouillon agar, bouillon of plate count agar. In deze voedingsbodems zitten een bepaalde remstof die de (meeste) bacteriën, waar het onderzoek zich niet op richt, verhindert te groeien.

 

Sterilisatie en autoclaveren

Het steriliseren van micro-organismen is in principe het doden van micro-organismen, waarbij bacteriën, schimmels en sporen worden gedood en virussen onschadelijk worden gemaakt. Dit proces is uiterst effectief tegen alle micro-organismen en tevens goed toepasbaar voor hittebestendige instrumenten, vloeistoffen en textiel. Een autoclaaf is een toestel waar door middel van stoom onder druk vloeistoffen, instrumenten, glas doeken en plastics gesteriliseerd kunnen worden. Een autoclaaf bestaat uit een drukvat dat water bevat en een geperforeerd metaal waarin de instrumenten gesteriliseerd kunnen worden. Door de overdruk wordt de temperatuur van het water hoger dan 100 °C waardoor bacteriën, schimmels en virussen sneller en waar de kans groter is dat zij worden gedood.

 

Verbruiksmateriaal

In de microbiologie zijn er allerlei soorten verbruiksmateriaal waarmee micro-organismen worden onderzocht. Zo worden entogen onder andere gebruikt om een monster van de te onderzoeken oplossing op te brengen op de voedingsbodems. Deze voedingsbodems worden normaliter gemaakt op petrischalen en dit maakt het ook de ideale ondergrond. Deze glazen- of kunststofschalen zijn ideaal voor onderzoek met een microscoop en, in combinatie met een passende deksel, zorgt voor een ideale omgeving om bacteriën te kweken.